Bursa’nın dünya mirası kazanımı nasıl markaya dönüştürülür?

Bursa Valiliği-GÜMTOB işbirliğince 9 Ekim –Perşembe günü Gönlüferah Cıty Otel’de,  Bursa’nın dünya mirası kazanımını nasıl markaya dönüştürülebileceği ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla neler yapılması gerektiğiyle ilgili olarak sektör toplantısı yapıldı. Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atilla EGE’nin konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta,  turizm sektör temsilcileri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları yetkilileri iştirak etti.

unesco-dünya-mirası-listesi   unnamed

Toplantıda açılış konuşmasını yapan GÜMTOB Başkanı Mehmet Haluk BECEREN” Hanlar Bölgesi-Sultan Külliyeleri-Cumalıkızık’ın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girmesiyle Bursa, tarihi başarı ve tanıtım açısından  önemli bir fırsat yakalamıştır.

Bu tarihi başarının Bursa için Nasıl Marka’ya dönüştürülebileceği ve sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda sektör temsilcileri olarak uygulanabilir çalışmalar yapmalıyız. Özellikle sektör temsilcileri olarak bizler turizm fuarlarında bu yerlerin tanıtımını etkin bir şekilde gerçekleştirmeliyiz” Dedi.

dunya1

Toplantıda konuşma yapan Vali Yardımcısı Sn.Ahmet Hamdi USTA, “Tarihi ve Kültürel zenginlikleri açısından önemli bir turizm potansiyeline sahip olan Bursa, Dünya Mirası Listesi’nde yer alarak kapılarını dünyaya açmıştır. Önemli olan, bu başarıyı Bursa Marka’sı yapmak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Dünya mirasımızı, Valiliğimiz ve sektör temsilcilerimizle birlikte hareketle uluslararası platformlarda tanıtacağız.” Dedi.

Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atilla EGE, UNESCO’nun tarihi ve miras listesi hakkında katılımcılara bilgiler aktararak, Bursa’nın bundan sonraki dönemde neler yapılması gerektiğini anlattı.

Başkan Atilla EGE yaptığı konuşmasında;

Türkiye’de 13 Yer Dünya Miras Listesindedir. Bugün itibariyle Dünya Miras Listesi toplam sayısı 1007-dir. Bursa  998.sırada UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girdi. Ayrıca, Türkiye Dünya Mirası Şeref Listesinde 20. Sıradadır.

Dünya Mirası Listesine girebilmek için Türkiye’den 52 adayımız daha  var. Bunlardan biri de İznik.

Dünya Mirası Listesinde yer almak önemli çünkü; insanlar dünya mirası olan yerleri merak ettikleri için görmeye geliyorlar, dolayısıyla turist sayısında ve turizm gelirlerinde ciddi artışlar meydana geliyor.  Bu sebeple, Bursa Dünya Mirası Amblemini şehrin önemli noktalarında ve tanıtım metaryellerinde mutlaka kullanmalıdır.

Örneğin: Bursa’ya girişlerde ; yol levhalarında ; tarihi yerlerde bulunan levhalarda; hediyelik eşyalarda, otel odalarındaki not kağıtlarında, taksi ve otobüslerin üzerinde , şehir haritalarında, tanıtım kataloglarında v.s.

2009 yılında Bursa Karagöz Oyunu, Unesco Somut olmayan Kültür Mirası Listesine girdi.

Bursa sultan Kulliyeleri, hanlar bölgesi, Cumalıkızık ile Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde, Karagöz oyunu ile  Somut olmayan Kültür Mirası Listesinde yer alması büyük avantaj.  Bursa’da  bu iki mirasın gösterileceği aktiviteler yapıldığında turistlerin bir gece daha fazla konaklamaları sağlanabilecektir.” Dedi.