TURİZM SEKTÖRÜNDE İŞVERENLERİN VE ÇALIŞANLARIN UYUM YETENEKLERİNİN ARTIRILMASI PROJESİ SEKTÖR BİLGİLENDİRME

TURİZM SEKTÖRÜNDE İŞVERENLERİN VE ÇALIŞANLARIN UYUM YETENEKLERİNİN
ARTIRILMASI PROJESİ SEKTÖR BİLGİLENDİRME TOPLANTI NOTLARI

1

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca koordine edilen, TÜROFED VE GÜMTOB desteği ile Turizm Sektöründe İşveren ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması  projesi kapsamında Bilgilendirme Toplantısı 15 Ekim- Çarşamba günü Marıgold Hotel’de 81 Sektör temsilcisinin katılımı ile yapıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan GÜMTOB Başkanı Mehmet Haluk BECEREN; Uluslararası turizm piyasasında etkili ve sürekli var olmanın koşulu ise, turizm eğitiminde uygulanan yeni yöntem ve teknikleri çalışma ortamının her aşamasında kullanabilen, üreten ve ürettiğini dinamik pazarlama yöntemleriyle pazarlayabilen nitelikli ve girişimci bireyler yetiştirmektir.

Yapılan araştırmalar, turizm sektöründe öngörülen yatırım planları ve mevcut gelişmeler içinde, eğitilmiş nitelikli insan gücü ihtiyacının sektörün her kademesi için önemli bir sorun olduğunu göstermektedir.

Bu proje ile, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve insan sermayesine daha fazla yatırım , turizm sektöründe faaliyet gösteren işveren ve çalışanların küresel değişimlere uyum yeteneğinin artırılması hedeflenmektedir.” dedi.               

Vali Yardımcısı Sn.Ahmet Hamdi Usta yaptığı konuşmasında; Hizmet sektörü içinde turizm önemli bir sektör. Farkındalık yaratacak çalışmalara imza atılmalı. Bursa olarak güzel işler yapabiliriz, ancak satamıyorsak bir şey ifade etmez. Dünyanın istediği ürünleri eğitimli personelimizle sunabilirsek başarı yakalanır.” dedi.

2

Yapılan toplantıda TUYUP projesi hakkında bilgi aktaran konuşmacılar tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme ve yatırım belgesine sahip olan konaklama, yiyecek-içecek işletmelerinde çalışanlarla bu kurumların işverenlerinin mesleki yeteneklerinin artırılmasına yönelik eğitimler tasarlandığını belirtildi.

4 3

Toplantıda yapılan bilgi paylaşımları özet olarak aşağıda sunulmuştur.

“Kültür ve Turizm Bakanlığı belgesine sahip işletmeler için, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmiş müfredatlarla yenilikçi bir eğitim programı sunulmaktadır.

Türkiye genelinde turizm alanında hizmet veren eğitim kurumları aracılığıyla 180.000 saat talep odaklı eğitim verilecektir.

Sadece çalışanlara yönelik değil; otel ve restoran yöneticilerinin de ihtiyaçları doğrultusunda mesleki Çalışanlar için modern müfredatlara dayanan ve nitelikli eğitmenlerin vereceği kaliteli mesleki eğitimler tasarlanmıştır. Tüm eğitimler Avrupa Eğitim Kalite Standartları’na bağlı olacak ve bu doğrultuda izlenecektir.

Eğitimler tamamen ücretsizdir, eğitim giderleri proje tarafından karşılanmaktadır.

Eğitim sonrasında çalışanlar T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayladığı bir Eğitim Sertifikası alacaktır.

Projenin düzenleyeceği mesleki eğitim programına katılan çalışanlar, Mesleki Yeterlilik Sınavına girme fırsatı yakalayacaktır. Sınavı geçen çalışanlara verilen sosyal sigorta primi indirimleri sayesinde işletme masrafları düşürülmektedir.

Sunulan geniş kapsamlı, modern ve nitelikli eğitim modülleri:

5

2015 yılında Yönetici Eğitimleri başlayacaktır. Bu eğitimler; Otel ve Restoran Yöneticilerinin ihtiyaçlarına göre hazırlanacak ve kıdemli yerli ve yabancı eğitmenler tarafından verilecektir.

  • Eğitimler , işletmelere uyacak şekilde düzenlenecektir.
  • Eğitimi talep eden otel veya restoranda (10 kişilik bir sınıf oluşturmanız koşuluyla)
  • Eğitim talep eden otel veya restoranın ilinde bulunan eğitim tesislerinde
  • Yakında bir eğitim tesisi yoksa başka bir ilde yer alan eğitim kurumunda (proje tam pansiyon konaklamayı da karşılamaktadır.)

    6

KİMLER KATILABİLİR?

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli otel, restoran ve diğer turizm işletmelerinin çalışanları Tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışanlar. (Çalışanlar için olan eğitimlerimiz departman müdürü seviyesine kadardır. Departman müdürü ve daha üst seviyedeki kişiler için yönetici eğitimlerimiz bulunmaktadır)

Mevsimlik çalışanlar (Şu an eğitim başvurusu yapan kurumda çalışmıyor olsa dahi, geçmiş 6 ay içinde işletmede çalışmış olan eski çalışanlar da proje eğitimlerinden faydalanabilir)

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli işletmelerin (otel, restoran veya bar) sahibi ve/ya yöneticileri kurumlarının çalışanları için başvuruda bulunabilir. (Çalışanların bireysel başvuruları kabul edilmemektedir.)

Başvuru için gerekenler:

  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Belge No.
  • Çalışanlara (ya da eski çalışanlara) ait kimlik numarası
  • Kişinin işletmede çalıştığına ya da 6 ay öncesine kadar çalışmakta olduğuna dair kanıt doküman
  • Eğitim talepleri; info@tuyup.org veya- tuyup/kulturturizm.gov.tr adresine iletilmelidir.